vineri, 27 iulie 2012

stire pozitiva 27.07 - Preşedintele BCE promite să facă tot ce e necesar pentru salvarea euro :) verde pe bursele europene

Euro s-a apreciat ieri, pe pieţele internaţionale, raportat la dolar, după ce preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a declarat că instituţia pe care o conduce va face tot ce este necesar pentru păstrarea monedei unice.

Euro a urcat cu 1,2% la ora 10.31, pe piaţa din New York, ajungând la 1,2305 dolari. La data de 24 iulie, moneda împărţită de 17 state din UE a scăzut la 1,2043 dolari - cel mai redus curs din 2010 până la momentul respectiv.

În ultimele trei luni, euro a pierdut 4,7% faţă de moneda SUA. Banca elveţiană "Credit Suisse" şi-a modificat ieri, în sens negativ, estimarea pe 12 luni privind cursul euro, anticipând că moneda unică va coborî la 1,18 dolari, faţă de 1,23 dolari, cât preconiza anterior. Potrivit "Credit Suisse", în trei luni, cursul euro va fi de 1,21 dolari.

Preşedintele BCE, Mario Draghi, a declarat că banca centrală va lupta inclusiv împotriva costurilor de creditare nejustificat de ridicate.
"În mandatul nostru, BCE este pregătită să facă orice este necesar pentru menţinerea euro. Şi, credeţi-mă, va fi suficient", a afirmat Draghi, la Londra. Oficialul BCE a subliniat: "În măsura în care nivelul randamentelor obligaţiunilor guvernamentale afectează canalele de transmitere a politicii monetare, vom face tot ce este posibil să remediem acest aspect, conform mandatului pe care îl avem. Trebuie să învingem această fragmentare financiară ca să ieşim din criză".

Afirmaţiile lui Mario Draghi vin după ce oficialii spanioli au cerut ca BCE să facă mai mult pentru contracararea turbulenţelor de pe pieţele financiare, care au dus la creşterea până la un nivel record a costurilor de împrumut ale Spaniei (peste 7%). Dacă această tendinţa va continua, Spania ar putea fi nevoită să solicite un pachet de asistenţă financiară, aşa cum au făcut Grecia, Irlanda şi Portugalia.
După declaraţiile lui Mario Draghi, randamentul obligaţiunilor guvernamentale spaniole pe zece ani au scăzut, însă au rămas la peste 7%.                                     

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu