duminică, 22 iulie 2012

Spania, enigma financiara a verii 2012, premierul Mr. Rajoy Mariano este de acord cu ceilalti premieri europeni: AUSTERITATE

Liderii europeni au primit încă un vot de neîncredere vineri 20.07, din partea investitorilor, în privinţa eforturilor pe care le fac pentru rezolvarea crizei datoriilor: moneda unică s-a depreciat până la cel mai redus curs din ultimele 25 de luni faţă de dolar în urma aprobării finale a pachetului de salvare destinat băncilor spaniole. (deschiderea de luni 23.07 de pe bursele asiatice s-a simtit pesimismul investitorilor, cei europeni si de pe bursa americana, sunt la fel?)

Miniştrii de Finanţe din zona euro au aprobat, la data de 20 iulie, acordarea unui ajutor financiar de până la 100 de miliarde euro pentru recapitalizarea băncilor din Spania, însă decizia nu a reuşit să oprească creşterea randamentului obligaţiunilor ţării, care a depăşit pragul de 7%, considerat nesustenabil. Astfel, randamentul titlurilor spaniole pe zece ani a ajuns la 7,264% vineri, de la 6,98% în ziua precedentă. Amintim că un cost al împrumuturilor de peste 7% a determinat Grecia, Irlanda şi Portugalia să apeleze la sprijin financiar internaţional.

În intervalul 16-20 iulie, euro a pierdut 0,8%, ajungând la 1,2158 dolari. Aceasta a fost a treia săptămână consecutivă de declin pentru moneda împărţită de 17 state din Uniunea Europeană. Vineri, declinul euro raportat la dolar a fost de 1%, iar pe parcursul zilei moneda a coborât până la 1,2144 dolari - cel mai redus curs din iunie 2010 până în prezent.

De menţionat că regiunea spaniolă Valencia a solicitat ajutor financiar de la administraţia centrală, ca să-şi poată acoperi cheltuielile. Executivul regional condus de Alberto Fabra a cerut accesul la mecanismul care le oferă comunităţilor autonome spaniole posibilitatea de a primi sprijin financiar. Acest fond, creat recent de guvernul de la Madrid, are lichidităţi de 18 miliarde euro.
Conform publicaţiei El Pais, şase regiuni autonome din Spania - Insulele Baleare, Catalonia, Castilla-La-Mancha, Murcia, Insulele Canare şi Andaluzia - ar putea cere susţinere financiară.

În plus, premierul spaniol Mariano Rajoy a estimat că 2012 va fi încă un an cu recesiune pentru ţara sa.

Intrebare "retorica" - Romania, cand se va alinia, referitor la perspectiva economica, alaturi de marile puteri economice mondiale? si va vorbi acelasi limbaj care sa aiba in vedere masurile de austeritate luate de colosii din cadrul 8 G?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu