sâmbătă, 28 iulie 2012

România - 29.07 - referendum cu implicatii majore dpdv al economiei tarii

România se pregăteşte pentru un referendum crucial, coaliţia la putere îndemnându-i pe români să se prezinte la urne, iar preşedintele suspendat şi PDL cerându-le să boicoteze destituirea lui Traian Băsescu, în urma unei campanii foarte tensionate, scrie presa internaţională, potrivit Mediafax.

În urma criticilor Uniunii Europene cu privire la atingerile aduse statului de drept, românii vor decide duminică dacă aprobă sau nu destituirea preşedintelui aflat la putere de opt ani, Traian Băsescu, ai cărui simpatizanţi au îndemnat la boicotarea referendumului, scrie AFP într-un material de intitulat "România se pregăteşte să voteze destituirea preşedintelui".

 Aproximativ 18 milioane de cetăţeni sunt chemaţi să voteze atât în România, cât şi în străinătate, mai ales în Spania şi Italia, unde trăiesc sute de mii de emigranţi români. Participarea este crucială, având în vedere că această consultare va fi validată doar cu 50% plus unul din numărul alegătorilor înscrişi pe liste, conform unei decizii a Curţii Constituţionale, continuă agenţia franceză.

Traian Băsescu şi PDL (centru-dreapta, în opoziţie) au îndemnat la boicotarea referendumului, pentru a nu "legitima o lovitură de stat", o tactică denunţată de USL ca "antidemocratică". Ieşirea din criza politică care zguduie România rămâne nesigură, apreciază agenţia, subliniind că o coabitare Băsescu-USL, mai ales după conflictul din iulie privind destituirea, "promite să fie cel puţin electrică".

 Cotidianul francez "Le Figaro" scrie, într-un comentariu-analiză intitulat "România, o nouă oaie neagră a UE", că Bucureşti-ul dă de furcă Bruxelles-ului, care nu poate face altceva decât să constate "dificultatea anumitor ţări foste comuniste de a se andoca la valorile sale fundamentale". Deşi Ungaria lui Viktor Orban este de dreapta, în timp ce România lui Victor Ponta se declară de stânga, ambele evidenţiază "fragilitatea construcţiei europene".

Premierul Victor Ponta şi preşedintele Traian Băsescu au fost implicaţi într-o campanie dură pentru referendum, apreciază postul "Euronews", adăugând că, potrivit sondajelor, 65% dintre români doresc destituirea preşedintelui, în contextul în care acesta îi prezintă pe membrii Parlamentului României ca pe o "haită de hiene". Dezamăgirea, apatia, perioada de concedii şi faptul că o mare parte a diasoprei care nu poate vota arată că nu există garanţii cu privire la atingerea unei prezenţe de peste 50%, necesară pentru validarea referendumului, mai notează postul paneuropean.

Dacă Băsescu va rămâne în funcţie după referendum, ar putea urma o coabitare "ciudată şi controversată" cu Ponta, a cărui alianţă este favorită în alegerile parlamentare din noiembrie, în contextul în care mandatul preşedintelui suspendat se încheie în 2014, scrie "Wall Street Journal" într-un material intitulat "Un referendum cu valoare de test în România".

Politica românească s-a aflat în criză de la începutul anului, nemulţumirea publică faţă de creşterea taxelor, reducerile bugetare, presupuse acte de corupţie şi nepotism au condus la demisia unui premier de centru-dreapta şi plecarea altuia în urma unei moţiuni de cenzură în Parlament. Declinul economic şi termenii stricţi ai unui împrumut UE şi FMI care a salvat ţara aflată la un pas de intrarea în insolvenţă, în 2009, au afectat puternic România, cel de al doilea cel mai sărac membru al Uniunii Europene, după Bulgaria, notează WSJ.

Surse: Mediafax, AFP, Bursa

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu