duminică, 12 august 2012

Piata futures (derivate) din Romania - SIBEX in sapt I din august 2012 (cotatii & contracte futures, comentarii)

   Lipsa de interes a caracterizat sfarsitul lunii iulie de pe piaţa Sibex. Semnalele scăderii lichidităţii au fost trase încă de luni iar speculatorii au continuat şi marţi să stea în expectativă. Atitudinea acestora a fost influenţată de variaţiile mixte. La ora 17.00 numărul contractelor era de numai 1100 cu o valoare de 12,11 milioane lei. Ca urmare, finalul de iulie a stat sub semnul scăderii interesului speculativ. De altfel, conform datelor preliminare, cea de-a şaptea lună a anului este cea mai slabă din perspectiva volumului de tranzacţionare de la începutul lui 2012, cu circa 116.500 de contracte(-) încheiate. Comparativ cu luna similară din 2011 lichiditatea este în scădere cu circa 28%. Mai mult, iulie 2012 este a doua lună consecutivă de recul al volumului de transfer pe piaţa sibiană. Din punct de vedere valoric, suma echivalentă tranzacţiilor din iulie s-a ridicat la 1,35 miliarde lei.
   
   Şi în ultima şedinţă a lunii, tot derivatul pe indicele Dow Jones cu scadenţa septembrie era cel mai lichid. După jumătate de zi se observau aproape 500 de contracte. Cotaţia futures a indicelui scădea la Sibiu cu 5 puncte la 12.998 puncte. Pe piaţa americană de la New York indicele înregistra variaţii scăzute după ce raportările mai bune decât aşteptările ale companiilor au contrabalansat declaraţia ministrului de finanţe din Germania care, conform Bloomberg, a afirmat că nu e nevoie ca fondul european de salvare să primească o licenţă bancară. La Sibex, de-a lungul întregii luni, DEDJIA_RON a fost lider autoritar, cu peste 74.000(-) de contracte. Cotaţia sa a reuşit să termine luna în urcare.
   
   Pe locul secund în topul zilei de 31.07 dar şi al lunii s-a situat derivatul pe perechea euro/dolar. În prima jumătate a şedinţei de marţi au fost realizate circa 300 de contracte pe scadenţa septembrie iar moneda comună creştea cu 0,24% la 1,22940 USD. Şi pe plan extern, moneda comună a avansat faţă de dolar şi yen, marţi, pe fondul optimismului că Banca Centrală Europeană va face paşi suplimentari în vederea stimulării economiei din regiune. Per total, în iulie, numărul contractelor euro/dolar pe scadenţa septembrie a fost de circa 19.500(-) iar moneda unică s-a depreciat faţă de dolar. De pe sectorul valutar, o evoluţie lunară foarte bună a avut perechea euro/yen japonez, cu 3300(-) de contracte, încheiate pe fondul întăririi monedei din ţara soarelui răsare. 
    
   Aurul a ocupat locul trei în topul produselor pe iulie cu aproximativ 4600(-) contracte SIBGOLD august. De-a lungul lunii, uncia a înregistrat o uşoară creştere. 

   În sectorul derivatelor pe acţiuni s-au remarcat contractele pe acţiunile SIF5 Oltenia. Numărul contractelor DESIF5 septembrie a fost în iulie de peste 2100. Cotaţia DESIF5 a închis luna la 1,2492 lei, în creştere cu aproape 7%.

   A opta lună din an a debutat cu creşteri pentru derivatele tranzacţionate la Sibex, după jumătate de şedinţă cotaţiile aflându-se pe plus. Lichiditatea pieţei se menţinea însă redusă, cu doar 916 contracte încheiate până la ora 16.15. Valoarea tranzacţiilor era de 9,56 milioane lei. Optimismul resimţit pe plan european, unde acţiunile au crescut ca urmare a speculaţiilor că băncile centrale vor lua noi măsuri de sprijinire a revenirii economice, precum şi creşterile de pe piaţa futures americană au fost elementele care au determinat şi evoluţia de pe bursa la termen sibiană. Cu toate acestea, speculatorii au fost reticenţi şi nu s-au angrenat în strategii cu cantităţi mari de contracte, preferând tranzacţii mici. 
   La ora menţionată derivatul pe Dow Jones, scadenţa septembrie, era cel mai lichid, cu 452 contracte realizate din 82 de tranzacţii, media fiind de 5 contracte pe tranzacţie. Cotaţia indicelui creştea cu 64 puncte, la 13.006 puncte. Pe piaţa americană, preţul futures al indicelui creştea la rândul său, indicând o evoluţie "verde" la NYSE, în condiţiile în care investitorii americani aşteptau rezultatele unei întâlniri de două zile a FED, cu speranţa că vor fi aplicate mai multe măsuri de sprijinire a celei mai mari economii a lumii. Indicele se mai tranzacţiona la Sibex şi pe scadenţa decembrie. Volumul era redus, de numai 20 de contracte. Cotaţia creştea cu 14 puncte, la 12.891 de puncte. În sectorul valutelor, speculatorii au încheiat 227 de contracte pe simbolul EUR/USD_RON, pe scadenţa septembrie. Moneda unică se aprecia timid, cu 0,06% faţă de dolar, fiind estimată la 1,2316 USD. Pe plan extern, moneda euro a balansat între creşteri şi scăderi faţă de dolar, investitorii aşteptând deciziile FED şi BCE, în cadrul unui context evident de regres al economiilor globale. Pe segmentul derivatelor pe acţiuni speculatorii au pariat pe evoluţiile preţurilor DESIF5 şi DEFPR. Numărul contractelor DESIF5 septembrie era de 91 iar cotaţia creştea cu 1,18 %, la 1,2639 lei/acţiune. Pentru DEFPR se observau 35 de contracte încheiate pe scadenţa septembrie şi o cotaţia de 0,5191acţiune, în urcare cu 2,19%. Pe segmentul mărfuri se tranzacţiona contractul pe aur cu mărimea de 10 uncii, având simbolul SIBGOLD_RON. Interesul era redus, volumul fiind de numai 18 contracte. Se miza pe scăderea preţului metalului galben cu 8,6 dolari, la 1605,6 USD/uncie, conform datelor de la ora 16.15.  

   Lichiditatea pieţei Sibex din pen-ultima zi a săptămânii a fost una mult mai bună comparativ cu ziua precedentă. După numai jumătate de şedinţă volumul era cu aproape 26% mai mare decât cel din întreaga zi anterioară. Practic, la ora 16.30, numărul contractelor era de peste 4700 iar valoarea acestora se situa la 56,5 milioane lei. Iniţial, evoluţia cotaţiilor a fost predominat "verde" dar după ora 15.00 au apărut corecţiile. Întoarcerea pieţei a determinat şi un val puternic de speculaţii mai ales pe derivatul ce urmăreşte preţul Dow Jones. De altfel, acesta este produsul care a ridicat nivelul transferurilor, trăgând practic piaţa după el. La ora 16.30 se observau 3700 de contracte DEDJIA_RON pe scadenţa septembrie, reprezentând 78% din volumul total. Cotaţia indicelui s-a aflat, mai bine de cinci ore, pe plus, evoluând corelat cu futures-ul din SUA. Ulterior, evoluţia s-a întors cu 180 de grade, cotaţia de la Sibex intrând pe minus. Ca urmare, speculatorii estimau, la ora 16.30, o depreciere severă a cotaţiei indicelui, care pierdea 124 puncte şi valora 12.800 puncte. Oprirea tendinţei de creştere şi intrarea agresivă pe minus a avut loc după ce speculatorii au fost dezamăgiţi de comentariile preşedintelui Băncii Centrale Europene, Mario Draghi. Acesta a declarat că statele care folosesc moneda comună trebuie să fie pregătite pentru activarea Fondului European de Stabilitate Financiară. El a mai adăugat, conform Bloomberg, că este necesară respectarea angajamentelor guvernelor ca şi condiţie de lupă împotriva crizei. La apariţia scăderilor a mai contribuit şi creşterea cererilor de ajutor de şomaj din SUA, chiar dacă aceasta a fost una sub nivelul prognozat. 
    O situaţie similară s-a consemnat şi pe segmentul valutar de la bursa sibiană unde, la aceeaşi oră, cotaţia monedei unice se deprecia cu 0,34% faţă de dolar, la 1,21910 USD, după ce iniţial înregistrase creşteri pe fondul optimismului privind întâlnirea BCE. Ulterior, după declaraţiile lui Draghi, euro a pierdut teren şi pe plan extern faţă de dolar şi yen, inves-titorii considerând că preşedintele BCE a eşuat în anunţarea unor măsuri suficiente pentru temperarea crizei datoriilor din regiune. Numărul contractelor EUR/USD_RON septembrie era de 500. În zona futures pe mărfuri, derivatul SIBGOLD era preferat pentru 116 contracte pe scadenţa octombrie. Preţul de cotare de la ora 16.30 pierdea 5 USD, uncia valorând 1595 dolari. Produsul de 10 uncii, cu simbolul SIBGOLD_RON era preferat pentru 103 contracte pe scadenţa august iar cotaţia sa scădea cu 9,7 dolari, la 1590,09 USD. S-au mai tranzacţionau şi derivatele pe acţiunile SIF4 şi SIF5, cu câte 133 şi 44 de contracte pe scadenţa septembrie. Cotaţia unei acţiuni SIF4 a închis la 0,68 lei, în urma unei creşteri de 4,42%, constituindu-se în excepţia de la scădere. Cotaţia DESIF5 septembrie s-a depreciat cu 2,89%, la 1,2430 lei/titlu.  

   La Sibex, ultima şedinţă a săptămânii a indicat, în prima sa jumătate, o revenire a optimismului speculatorilor. Creşterile erau privite cu reţinere de participanţi, reticenţa acestora reflectându-se în volumul mai degrabă modest. La ora 16.00 numărul contractelor era de 1300(-) iar valoarea tranzacţiilor de 13,6(-) milioane lei. Optimismul se datora influenţei externe, pieţele bursiere europene şi futuresul din SUA înregistrând câştiguri.
     Pe final de săptămână, speculatorii au acordat o atenţie sporită şi derivatului euro/leu. Pe termen scurt şi mediu mizele au fost puse pe scăderea monedei naţionale. Această opţiune se justifică prin prisma incertitudinii politice de la nivel naţional. Pentru septembrie, euro era cotat la 4,6503 lei, în urcare cu 0,42%. Numărul de contracte era de 46. Pentru decembrie, euro creştea cu 0,39% la 4,6731 lei iar numărul contractelor era de 46, date valabile la ora 16.00.
     Ca volum, jucătorii au continuat să prefere plasamentele pe Dow Jones, cu 763 de contracte pe scadenţa septembrie. Preţul indicelui se aprecia puternic cu 134 puncte, la 12.940 puncte. Evoluţia era una similară cu cea din piaţa derivatelor din SUA unde cotaţiile creşteau, în contextul în care erau aşteptate rapoartele privind rata şomajului şi numărul angajărilor din cea mai mare economie a lumii. Aşteptările optimiste au fost confirmate, numărul locurilor de muncă din SUA crescând mai mult decât previziunile în iulie (163.000 faţă de 100.000), impulsionate de angajările din sectorul producătorilor auto, chiar dacă rata şomajului a crescut şi ea la maximul din cinci luni. Derivatul pe Dow Jones a fost cel mai tranzacţionat de-a lungul săptămânii la Sibiu. 
   Perechea euro/dolar se remarca prin circa 150 de contracte pe scadenţa septembrie. Euro se afla pe o direcţie de recuperare a terenului pierdut faţă de dolar. Pentru septembrie moneda comună acumula 0,53% şi valora 1,22450 USD. Pe plan extern, dolarul s-a depreciat faţă de euro, moneda comună a reuşit să crească faţă de concurentul său principal pentru prima dată după trei zile după ce vânzările de retail din euro-regiune au crescut în mod neaşteptat. Contractul în discuţie a ocupat locul secund în topul săptămânal de la Sibex.
     De-a lungul săptămânii s-au mai remarcat cu volume bune şi contractele pe aur sau pe paritate euro/yen japonez.
     Raportat la toată perioada 30 iulie - 3 august, numărul contractelor încheiate la Sibex s-a ridicat la 26.700(-), valoarea lor fiind 286,7(-) milioane de lei.  

   La debutul săptămânii, speculatorii au stat în expectativă, volumul fiind unul redus. Una din cauzele situaţiei menţionate a fost absenţa cotaţiilor de tip market-maker furnizate de către SSIF WBS pentru contractele DEDJIA_RON, EUR/- USD_ RON, SIBGOLD, EUR/CHF _RON, GBP-/-USD_-RON, EUR/ JPY_RON, PHX. Aceasta se datora, conform unui comunicat de pe site-ul Sibex "unor disfuncţionalităţi tehnice" ale intermediarului. În aceste condiţii, după jumătate de şedinţă numărul contractelor era de numai 700 iar valoarea lor 6 milioane lei, lichiditatea fiind la cote de avarie. 
   În contextul dat, la ora 16.45, cel mai lichid produs era perechea euro/dolar, tranzacţionată în lei. Numărul contractelor încheiate era de 273 pe scadenţa septembrie. Pentru aceasta, moneda unică pierdea doar 0,04% faţă de dolar şi era cotată la 1,23600 USD după ce, mai devreme, deprecierea fusese şi mai severă. Pe pieţele valutare externe, moneda comună s-a depreciat faţă de dolar după ce Ministrul de Finanţe al Italiei, Mario Monti, a declarat că opiniile divergente privind criza datoriilor din Europa ameninţă viitorul continentului, ca urmare a faptului că Germania şi-a manifestat opoziţia faţă de achiziţii de obligaţiuni. Tot pe segmentul valutar se mai remarca şi perechea euro/leu. Speculatorii au tranzacţionat, până la ora 16.00 pe trei scadenţe: septembrie şi decembrie 2012 respectiv martie 2013. Pentru scadenţa de luna viitoare euro se deprecia cu 1,07% faţă de leu şi era cotat la 4,5950 lei. Numărul contractelor era de 184. Pentru decembrie 2012 direcţia era tot una descendentă, euro pierzând 0,97% şi valorând 4,62 lei. În mod asemănător, în raport cu orizontul îndepărtat, martie 2013, euro valora 4,6301 lei, în scădere cu 1,07%. Dacă vinerea trecută s-a pariat pe scumpirea euro, de această dată speculatorii sibieni au anticipat corect scăderea cursului, confirmată de oficialul BNR, care a scăzut luni cu 7,41 bani, la 4,5740 lei/euro, după ce vineri a atins un nivel record. Această scădere a fost pusă pe seama intervenţiei indirecte a băncii centrale. Mai mult, moneda naţională s-a apreciat puternic în prima parte a sesiunii interbancare. 
   Pentru DEDJIA_RON lichiditatea era foarte redusă, cu numai 68 de contracte pe scadenţa septembrie. La ora 16.45 cotaţia de la Sibex a indicelui creştea cu 65 puncte la 13.095 puncte. Septembrie a atras 40 de contracte. Cotaţia estimată pentru o acţiune SIF5 a crescut cu 1,55% şi a închis la 1,2999 lei.  
   Deşi SSIF WBS şi-a reluat activitatea de market-maker în şedinţa de marţi, lichiditatea pieţei a rămas una modestă, cel puţin după prima jumătate a zilei. Speculatorii au tranzacţionat din nou cu prudenţă, semn că altele sunt cauzele dezinteresului din ultima perioadă, una din acestea fiind reducerea apetitului pentru risc, în condiţiile incertitudinii de pe pieţele financiare. La ora 16.45, numărul contractelor era de 840, cu o valoare de 5,86 milioane lei. În mod surprinzător, după şapte ore de tranzacţionare, cel mai tranzacţionat produs provenea de pe segmentul derivate pe acţiuni. Este vorba despre DESIF4 pe scadenţa decembrie, care s-a remarcat prin 182 de contracte. Cotaţia unei acţiuni SIF4 a crescut cu 1,43% şi a închis la 0,71lei/titlu. Dat fiind faptul că pe segmentul derivate pe acţiuni piaţa se închide la ora 16.50, cu siguranţă derivatul în discuţie urma să piardă statutul de lider în top lichiditate în dauna unui produs din gama celor care se tranzacţionează până la ora 23.15. Dintre acestea, cea mai bună lichiditate atrasă până la ora 16.45 se înregistra pe simbolul EUR/ USD_RON, scadenţa septembrie. Numărul contractelor era de 161, iar cotaţia euro creştea cu 0,40%, la 1,24330 USD. 
Moneda euro a crescut faţă de yen şi dolar, după ce Germania a susţinut propunerile preşedintelui Băncii Centrale Europene, Mario Draghi privind lupta contra crizei datoriilor regiunii. Moneda comună s-a apreciat faţă de cele mai multe dintre valutele importante după ce un raport a arătat că economia Italiei s-a contractat cu mai puţin decât au prezis economiştii. 
Speculatorii au tranzacţionat şi derivatul euro/leu pe trei scadenţe. Pe toate termenele mizele au fost puse pe scăderea monedei naţionale. Pentru septembrie, euro era cotat la 4,5626 lei, în scădere cu 0,77%. Numărul de contracte era de 38. Pentru decembrie euro scădea cu 0,44%, la 4,5998 lei, iar numărul contractelor era de105, date valabile la ora 16.45. Şi pentru martie 2013 leul se întărea, moneda comună depreciindu-se cu 0,59%, la 4,6026 lei, pe un volum de 78 de contracte. Şi pe piaţa cash moneda naţională a rămas pe apreciere semnificativă, BNR continuându-şi intervenţiile indirecte pe piaţă. De obicei cel mai lichid simbol, DEDJIA_RON era la ora 16,45 abia al treilea în top. "Jucătorii" au pariat pe creşterea Dow Jones, cotaţia pe scadenţa septembrie urcând cu 68 puncte, la 13.110 puncte. Pe segmentul mărfurilor aurul se afla pe creştere uşoară. Se observau 56 de contracte SIBGOLD_RON pe scadenţa august şi 56 de contracte SIBGOLD august.  
   La mijlocul săptămânii, speculatorii au absentat din nou de pe piaţă, puţini fiind cei care au fost activi. Ca urmare, lichiditatea era una foarte scăzută, criza de lichiditate în care a intrat piaţa sibiană încă de la debutul acestei săptămâni prelungindu-se. După aproape jumătate de şedinţă numărul contractelor era de 700 iar valoarea de 6,8 milioane lei. Participanţii care au tranzacţionat au speculat cel mai intens preţul indicelui Dow Jones pe scadenţa septembrie. Numărul contractelor era de aproape 300 iar cotaţia indicelui scădea cu 76 puncte, la 13.045 puncte. Pentru decembrie, cotaţia indicelui pierdea 90 puncte, scăzând sub pragul de 13.000 de puncte, pe un volum foarte redus, de numai patru contracte. Cotaţia Dow Jones estimată de participanţii de pe piaţa sibiană a urmărit futures-ul din SUA care evolua pe scădere, afectat de scăderea cererii pentru petrol din America şi de cea a exporturilor Germaniei, elemente care au alimentat temerile că economie globală regresează.  
   Perechea valutară euro/leu a continuat să fie tranzacţionată pe trei scadenţe, la ora 16.30 înregistrându-se 142 de contracte pentru septembrie, 40 pentru decembrie şi 20 pentru martie 2013. Pe termen scurt, euro avea o evoluţie pozitivă, apreciindu-se cu 0,16% faţă de leu, la 4,57 lei. Pe termen mediu (decembrie), euro era cotat la 4,6 lei iar pe orizontul cel mai îndepărtat (martie 2012) moneda comună creştea cu 0,18% la 4,610 lei. Direcţia era una decorelată de cursul oficial, care a continuat să scadă pentru a treia zi la rând, BNR perseverând să intervină indirect pentru susţinerea monedei naţionale. Totuşi, ritmul de apreciere a fost unul mai slab. Tot pe piaţa derivatelor valutare se mai tranzacţiona şi perechea euro/dolar. Numărul contractelor încheiate era de 145 pe scadenţa septembrie. Cotaţia monedei comune scădea cu 0,62% pentru scadenţa din toamnă, la 1,2331 USD. Şi pe plan extern euro se afla în declin raportat la concurentul său american, după ce scăderile înregistrate de producţia industrială şi de exporturile Germaniei a evidenţiat că, în UE, criza datoriilor suverane afectează şi economiile cele mai mari ale regiunii. Euro se deprecia şi faţă de yenul japonez, pierzând 0,70% şi fiind cotat la 96,8 yeni pentru scadenţa septembrie, date valabile la ora16.15. La aceeaşi oră, numărul contractelor era de numai patru. Se mai tranzacţiona, dar tot cu o lichiditate redusă şi simbolul DESIF5. Numărul contractelor era de 34 iar cotaţia creştea cu 1,36% la 1,2975 lei/acţiune.  

   Situaţia privind lichiditatea nu s-a schimbat în penultima şedinţă a săptămânii de pe piaţa Sibex. Jucătorii activi au fost puţini iar lichiditatea înregistrată în prima jumătate a zilei era derizorie: doar 626 de contracte cu o valoare de 7,54 milioane de lei. Speranţele jucătorilor privind o posibilă creştere a atractivităţii şi implicit a volumelor erau legate de evoluţia din partea a doua a şedinţei, în funcţie de direcţia şi ştirile din piaţa americană. La ora 16.30, cele mai multe contracte se observau pe derivatul care urmăreşte evoluţia cotaţiei Dow Jones. Numărul acestora se ridica la 319 pe scadenţa septembrie. Iniţial evoluţia Dow Jones a fost una pozitivă, dar ritmul de creştere s-a temperat treptat până la intrarea temporară pe teritoriul negativ. La ora 16.30, DEDJIA_RON scădea uşor cu doar un punct şi valora 13.015 puncte. Pentru decembrie, indicele creştea cu 8 puncte, la 13.029 puncte iar numărul contractelor era de 14.  
   Pe piaţa futures americană variaţiile au fost mici înaintea publicării datelor economice privind deficitul comercial şi evoluţia cererilor de şomaj. Ulterior datele publicate au indicat că deficitul comercial a scăzut la 42,9 miliarde dolari, depăşind aşteptările analiştilor, în condiţiile în care scăderea cotaţiei petrolului a micşorat factura de importuri a SUA. Veşti relativ bune au venit din piaţa muncii unde cererile de şomaj au scăzut la 361.000, cu 10.000 sub nivelul progozat de specialişti care au estimat o creştere la 371.000.  
   Speculatorii interesaţi de evoluţia parităţii euro/dolar au încheiat, până la ora 16.30 un număr de 174 contracte pe scadenţa septembrie. Deşi a testat şi creşterile, moneda unică a continuat să piardă teren faţă de dolar, la ora menţionată cotaţia depreciindu-se cu 0,62%, la 1,22810 USD. Şi pe plan extern moneda comună s-a devalorizat pentru a treia zi la rând faţă de dolar, după ce mai mulţi economişti au prezis că, în acest an, contracţia economică a regiunii va fi mai puternică decât cea din anul precedent. Pe segmentul mărfurilor aurul se afla şi el pe scădere. Până la ora 16.30 au fost încheiate 52 de contracte SIBGOLD_RON pe scadenţa august. Cotaţia unei uncii pierdea 2 USD valorând 1610 dolari/uncie. Şi pe segmentul derivatelor pe acţiuni interesul era redus. Pentru DESIF5 umărul contractelor era de numai 7 pe scadenţa de luna viitoare iar cotaţia creştea cu 0,18% la 1, 2999 lei/acţiune.  

O concluzie de final ptr prima saptamana a lunii august este ca lichiditatea scazuta se datoreaza perioadei din an in care majoritatea speculatorilor se gasesc in vacanta - ce reprezinta un MUST ptr incarcarea bateriilor la ce toamna urmeza sa fie, dpdv economic si politic la nivel intern (alegerile parlamentare) si nivel extern (alegerile prezidentiale din SUA)

P.S. Surse de informare la realizarea comentariilor - presa economica din Romania: Bursa, Capital, Ziarul Financiar, Income, Finantistii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu