sâmbătă, 16 iunie 2012

alegeri Grecia - o zi grea si interesanta, asteptata de toti investitorii, voi ce credeti?

Liderul coalitiei stangii radicale din Grecia, Alexis Tsipras (37 de ani), a promis joi seara ''un guvern al tuturor grecilor'' dupa alegerile de duminica si a asigurat ca va mentine Grecia ''in Europa si in zona euro''. "Memorandumul falimentului nostru va deveni istorie de luni", a promis joi intr-un miting electoral liderul Syriza, Alexis Tsipras, cu referire la acordul de salvare al Greciei cu FMI, ajutor financiar in valoare de 130 de miliarde de euro. Tanarul lider al Syriza a avertizat si ca "Bruxelles, asteapta-ne, venim luni sa negociem drepturile oamenilor si sa anulam planul de salvare".

Totusi, in ciuda discursului sau radical, exista speculatii ca pozitia sa ar putea fi mai maleabila daca va fi confruntat cu excluderea din zona euro. Mai mult, pe baza zvonurilor ca sustinerea sa este intr-un usor declin, liderul stangii radicale a declarat la un post tv grec ca ramane deschis discutiilor privind termenii planului de salvare, daca si europenii vor face concesii: "Daca vor spune nu la orice, asta inseamna ca vor sfarsitul poporului grec si al euro”, adaugand ca Grecia nu isi primeste urmatoarea plata din imprumut, a doua zi euro va fi in colaps".

Liderul Syriza a afirmat ca un plan national de redresare a economiei va proteja poporul impotriva unui faliment si a subliniat ca este pregatit sa discute ''o renegociere cu Europa'' in ceea ce priveste planul de austeritate impus Greciei. Singura solutie pentru iesirea din criza este adoptarea ''mai multor masuri de crestere'', potrivit lui Alexis Tsipras.

De cealalta parte, liderul Noua Democratie, Antonis Samaras, si-a exprimat si el speranta intr-o renegociere a planului de austeritate: "Grecia a avut parte de mai mult ajutor fata de alte tari. Relaxarea acestui program de austeritate nu mai poate fi o optiune".

Tot el si-a acuzat principalii rivali in alegerile de duminica, reprezentantii Syriza, ca au in plan renuntarea la acordul cu creditorii internationali, ceea ce ar conduce tara spre colaps.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu